De Geit
Door: Rob
06 November 2007 | Nepal, Sauraha
“Sir, sir! Goat, goat!” Dil Kumari (vrouw des huizes) stormt het kantoortje binnen.
“Wat??”, probeer ik quasi grappig, “Ben ik een geit?”
Ze vindt het niet grappig en begint zenuwachtig heen en weer te huppelen. Druk naar buiten wijzend roept ze weer: “Goat, goat”.
Ik sta op en loop met haar mee naar buiten. Beter gezegd; zij loopt met paniekerige, korte stapjes als een dolle voor me uit. En ik kuier daar rustig achteraan.
En inderdaad. Buiten op de voorplaats staat de geit er nogal lullig bij. En dat is een understatement. De geit kan amper op z’n achterpoten staan. Het ziet eruit alsof het arme beest door een bus is overreden.
“I think bus hit him”, zegt Dil Kumari. Hmm, denk ik. Kzaternietvernaast.
Wat moet ik geitverdamme met een half lamme geit en een ietwat paniekerige vrouw? Ik bel Naresh en vraag hem of zij zojuist met de schoolbus misschien de geit hebben geraakt. Hij weet van niets.
Ik vraag hem wat te doen.
“Kill it”, zegt Naresh kalm.
“Wááát?”, toeter ik terug.
“Ok, wacht maar. Morgen ben ik er weer, dan kijken we verder.”
De volgende ochtend kan de geit helemaal niet meer lopen. Het is sneu, maar we denken toch dat het beter is dat het arme beest uit z’n lijden moet worden verlost. “I think we eat meat tonight”, zegt Naresh vrolijk.
Hier kunnen ze geen dure injectie betalen. Dus de buurman komt met een groot hakmes aanzetten. De geit wordt opgepakt en op de grond gelegd. Ik loop naar binnen - niks voor mij. Held als ik ben, durf ik wel met mijn hand om de hoek foto’s te nemen.
Ik had verwacht dat de kindjes verdrietig zouden zijn over dit grote verlies. Integendeel: Iedereen in het huis is dolblij. Want de komende dagen eten we vlees. En dat is hier uniek.
06 November 2007 - 11:38
Elshoff:
Hulde! Applaus! Mooie verhalen man, goed dat je het naar je zin hebt! En aan knuffels geen gebrek, zo aan de foto's te zien.
x -
06 November 2007 - 13:32
Marcia:
Goh, ik ben zo ontzettend jaloers dat je dit aan het doen bent...
Heel veel plezier daar!
Groetjes Marcia -
06 November 2007 - 13:32
Mark:
Klinkt leuk allemaal Rob, big up!! -
07 November 2007 - 20:41
Milada:
Hoe smaakt dat eigenlijk, geit? -
09 November 2007 - 11:26
Maaike:
Mooi verhaal. Indrukwekkende foto's van die kinderen. Ik blijf je volgen.
Liefs Maaike